legio-logo
Vi hjälper Dig med Dina juridiska frågor
Ring 08-678 60 50

Har Du koll på Dina försäkringar?

Denna vecka tar vi upp frågan om försäkringar, vilka som är bra och vilka som är mindre bra att ha.

Försäkringars uppgift är att mot en summa pengar (premie) skydda dig mot någon form av ovanlig händelse.  Premien är förhållandevis billig men ger trygghet. Försäkringsbolagens affärsidé är att få betalt i förskott och sedan senare eventuellt betala ut ersättning vid försäkringsfall (vilket ibland tyvärr sker efter en långsam skadereglering) och få vinst och ränta på kapitalet.

Den första försäkring alla skall ha är en hemförsäkring. Prissättningen mellan bolagen är lika och villkoren och kvaliteten likvärdig. Man skall dock ha rätt försäkring, en finns för villa en för bostadsrätt en för hyresrätt. Kolla att ni har rätt.

Nästa försäkring som alla bör ha är en olycksfallsförsäkring. Denna kan tecknas privat eller via facket (sk kalla gruppliv). Fackens gruppliv är ofta bra och billiga. När det gäller denna sorts försäkring är det det mycket stor skillnad mellan olika bolags försäkringar, priset är ingen säker indikation på vad man får. En billig försäkring kan vara bra och en dyr kan vara dålig.

Försäkringar som är mindre bra är privata pensionsförsäkringar (bör avslutas), klockförsäkringar, glasögonförsäkringar, mobilförsäkringar och reseförsäkringar. Dessa försäkringar ingår som regel i din hemförsäkring eller kan kompletteras till bra pris till denna.

Om man vill känna sig trygg bör man kolla familjens försäkringar i vart fall var 5 år, tillsammans med en jurist.

 

Du är alltid välkommen att kontakta LEGIO! Lättast når du oss på info@legio.se, 08-678 60 50 eller genom att höra av dig direkt till någon av våra jurister: Carl-Johan Kaj Vahlén, Julia BrunsEloise ReyesSara DjogicFelix-Benjamin Hilla eller advokat Marie Mjöberg.

Dela detta:

Skriv en kommentar