legio-logo
Vi hjälper Dig med Dina juridiska frågor
Ring 08-678 60 50

Entreprenad ABT 06 m fl.

Entreprenadjuridiken är ett av de mer komplicerade rättsområdena och omfattar ofta stora värden. Vanligtvis är flera olika parter inblandade förutom beställare och entreprenör; det handlar om bland annat underentreprenörer, projektör, byggledning och myndigheter såsom stadsbyggnadskontoret och lantmäteriverket.   

Bland de många lagar som aktualiseras vid byggprojekt kan särskilt nämnas plan- och bygglagen samt miljöbalken.  

När det gäller parternas avtal om entreprenaden innefattar de ofta någon form av standardvillkor.  

Byggandets Kontraktskommitté (BKK) har utarbetat branschgemensamma bestämmelser för olika entreprenadformer, bland annat ABT 04 och ABT 06 – se vidare nedan. Bestämmelserna syftar till att ge en rimlig balans mellan parternas rättigheter och skyldigheter. Dessa bestämmelser dominerar marknaden. Allmänna kontraktsrättsliga lagar och principer kan fylla ut luckor, vilket ökar komplexiteten ytterligare. Några av BKK:s allmänna bestämmelser som kan nämnas är följande. 

AB 04 – Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader gäller utförandeentreprenad 

En utförandeentreprenad karaktäriseras av att beställaren utfört projekteringen (tar fram bygghandlingar såsom ritningar och beskrivningar). Därefter upphandlar en entreprenör som åtar sig att utföra arbetet som framgår av handlingarna. Ersättningsformerna är vanligen att entreprenören utför arbetet till ett fast pris eller på s.k. löpande räkning. Om entreprenören anlitar underentreprenörer kallas han eller hon normalt generalentreprenör. Beställaren är då ansvarig för konstruktionen, och entreprenören enbart för att utförandet blir i linje med beställarens tillhandahållna handlingar.  

ABT 06 – Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings och installationsarbeten  

En totalentreprenad karaktäriseras av att entreprenören själv utför, eller låter för egen räkning utföra, projekteringen. Beställaren har som underlag vanligen lämnat ifrån sig någon form av enklare handlingar. Där ska krav på den tänkta funktionen framgår, men inte exakt hur något skall vara. Entreprenadformen kallas ibland p.g.a. detta för funktionsentreprenad. 

AB-U 07/ ABT-U 07 – Allmänna bestämmelser för underentreprenader i utförandeentreprenader/totalentreprenader 

AB-U 07 är avsedda att användas vid utförandeunderentreprenader, dvs. då hela eller en väsentlig del av projekteringen åvilar beställaren eller dennes uppdragsgivare. Bestämmelserna i AB-U 07 avser förhållandet mellan underentreprenör och dennes uppdragsgivare (normalt en generalentreprenör).  

ABT -U 07 är avsedda för totalunderentreprenader, dvs. då såväl hela eller en väsentlig del av projekteringen som själva utförandet av underentreprenaden åligger underentreprenören. 

AF och AMA  

Som en del av entreprenadavtalen finns Allmänna Föreskrifter (AF). Strukturen i AF följer de kapitel som finns i ABT respektive AB. Det finns därutöver en mängd regelverk gällande utförande, Allmän material- och arbetsbeskrivning (AMA).

Ett begrepp som ofta förekommer i entreprenadsammanhang är täckbestämmelser. Sådana bestämmelser ger utrymme för parterna att komma överens om en annan reglering än standardvillkoren. Avvikelserna återfinns normalt i AF. Som ett exempel kan nämnas att i stället för att företrädesordningen mellan de olika handlingarna i entreprenaden gäller enligt AB 04:s eller AB 06:s särskilt föreskrivna ordning, kommer parterna överens om att de ska gälla i en annan turordning.  

 

Ändringar och tilläggsarbeten  

Under en entreprenad tillkommer inte sällan ytterligare arbeten som har ett direkt samband med den beställda entreprenaden, de kallas för tilläggsarbeten. Kanske visade det sig att det är lämpligt att byta ut eller förstärka ett bjälklag innan en vindsentreprenad kan fortsätta, elstigare visar sig saknar erforderlig kapacitet för dragning vidare till vinden osv.  Det kan också ske ändringar av olika slag, en annan kulör önskas eller ett annat material än vad som ursprungligen avtalats behöver användas. Det förekommer även avgående arbeten, sådana som ska falla bort.  

Notera dock att det redan i entreprenadavtalet bör avtalas om kostnaden och annat relevant för sådana här arbeten, då det är vanligt att både tillägg och ändringar kommer att göras.  

 

När en tvist uppstår 

En tvist kan uppkomma under eller efter en entreprenad. Typiska ämnen för tvist är bland annat följande: kontraktshandlingarnas innebörd och vilken handling som har företrädesrätt, kontraktssumma, kontraktstid, fel, betalningsplan, tidplan, mät- och ersättningsregler, forcering, ÄTA-arbeten, beställning, à-prislista, mängdförteckning, innehållna medel, behörighet och befogenhet, vite, rätt att innehålla betalning, avhjälpande av fel, skadestånd etc.  

Det är således ett flertal punkter som behöver regleras i ett entreprenadavtal för att parterna ska veta vad som gäller och därigenom också minimera risken för en tvist. När det gäller kommersiella entreprenader föreskriver standardvillkoren ABT 06 och AB 04 skiljeman för slitande av större tvister.   

Innan en tvist uppkommer finns det många möjligheter att lösa situationen. Ett tydligt avtal är givetvis ett första steg för att minimera tvister. Det är också klokt att räkna med att det alltid kan uppstå frågor under själva utförandet av tjänsten. En jurist kan ge råd i det aktuella fallet utifrån de vägledande domarna som finns på området så att entreprenaden kan föras framåt. Ett stillestånd är kostsamt för både beställare och entreprenör.    

Om det går så långt att tvisten behöver lösas av domstol kan en jurist biträda er. Vi åtar oss att biträda såväl beställare som entreprenörer.  

Entreprenören har typiskt sett rättsskydd vid tvister genom sin entreprenad-eller företagsförsäkring. Fastighetsägare såsom bostadsrättsföreningar har normalt sett rättskydd genom fastighetsförsäkringen.  

Det finns alltid anledning att överväga hjälp av ombud vid en tvist även innan det går så långt som till domstol. Avtalstolkning kan behöva göras mot en mer komplex bakgrund när ordalydelsen i ett avtal inte räcker till. Allmänna avtalsrättsliga principer och generella lagstiftningar om avtal och skadestånd kan också behöva tillmätas betydelse för att kunna tolka ett avtal om entreprenad.  

Värt att veta: Arvode och betalning!

I ärenden som är tvistiga, d.v.s. när den ena parten framfört ett anspråk och den andra parten uttryckligen bestridit anspråket, kan Du i normalfallet beviljas rättsskydd genom Din hemförsäkring/ företagsförsäkring. Rättsskydd innebär att Ditt försäkringsbolag betalar för en del av vårt arvode, vanligtvis 75-80%, upp till ett takbelopp (vilket för privatpersoner vanligtvis uppgår till ca 150 000-200 000 kr, detta framgår av villkoren i Din försäkring). Den resterande kostnaden, vilken Du betalar, motsvarar självrisken. Skulle kostnaderna överstiga taket i Ditt rättsskydd får Du själv betala det överstigande beloppet i sin helhet.

Läs mer →

Värt att veta: Inför Ditt första besök på LEGIO!

Du får gärna ha funderat på vad Du önskar uppnå med att anlita oss.

Du bör se till så att vi får korrekt och lättillgänglig information från Dig. Detta måste vi ha för att kunna hjälpa Dig, men även för att kunna arbeta kostnadseffektivt.

Du får gärna samla ihop alla relevanta handlingar i Ditt ärende. Tänk gärna på att om en handling har fyra sidor, vill vi se alla fyra, även om det är relevant information endast på en av sidorna.

Du bör ha funderat över hur vårt arvode ska finansieras. Vi kan hjälpa Dig självklart med att undersöka möjligheten att få rättsskydd eller rättshjälp. Däremot får Du gärna ta fram en kopia på Ditt försäkringsbrev då detta underlättar vårt arbete.

 

Läs mer →